Fair Isle breien

Fair Isle breien

Al heel lang was ik bekend met het Fair Isle breien, maar het is nooit verder gegaan dan een blik en een reactie van ‘dat ga ik ook nog een keer doen’. Na het zien van een podcast van Fruity Knitting met Marie Wallin werd ik helemaal enthousiast. Ik heb informatie verzameld, boeken gekocht en een voorzichtige start gemaakt met een paar handschoenen. Hiervoor heb ik een gratis patroon gebruikt van Drops Design. Ik heb dit een beetje aangepast en een eigen finishing touch gegeven, zie hiervoor de bovenkant van de handschoenen op onderstaande foto.

Fair Isle breien

Fair Isle breien

Een stukje geschiedenis van het Fair Isle breien

Fair Isle breien is een techniek waarmee kleurig ingebreid werk gemaakt kan worden, er worden echter nooit meer dan twee kleuren gebruikt in één toer. De breitechniek is vernoemd naar Fair Isle, een eilandengroep ten noordwesten van Groot-Brittanië. Hier is het Fair Isle breien ontstaan. De oudste bekende monsters zouden dateren van rond 1850. Deze monsters bestaan uit randen gebreid in geometrische patronen, bestaande uit twee of meer kleuren, maar nooit meer dan twee kleuren in één toer. Rond 1900 is de techniek overgenomen door breiers/sters van de Shetland Eilanden en verder ontwikkeld. Doordat er na 1900 ook chemische verfstoffen gebruikt konden worden, met veel meer kleurmogelijkheden, is het gebruik van kleuren nog veelzijdiger geworden. Toch geldt nog altijd hetzelfde principe: niet meer dan twee kleuren per toer.

Wanneer mag een patroon Fair Isle genoemd worden?

Om een breipatroon Fair Isle te kunnen noemen, moet het voldoen aan twee belangrijke regels:

  • Er mogen slechts twee kleuren gebruikt worden in één toer en de gebruikte kleuren moeten regelmatig wisselen. Dit is om te voorkomen dat de kleur die meegenomen wordt (stranded) aan de achterkant van het werk, niet te lange lussen vormt. De bedoeling van Fair Isle breiwerk is dat het een stevig en evenwichtig breisel wordt.
  • Het breipatroon moet diagonale lijnen bevatten. Dit is vooral belangrijk wanneer de patronen wat groter zijn. De diagonale lijnen zorgen ervoor dat het breiwerk stevig wordt, maar ook elastisch.

Twee kleuren per toer

Als gevolg van deze twee regels worden de meeste Fair Isle patronen gebreid in een oneven aantal toeren en vaak zijn ze symmetrisch. Je kunt hier natuurlijk altijd van afwijken, maar houd dan wel de bovenstaande regels aan voor een evenwichtig breiwerk. Dat er slechts twee kleuren per toer gebruikt worden, heeft twee belangrijke redenen:

  • Het breien met twee kleuren in één toer gaat veel sneller en is eenvoudiger.
  • Het breien met meerdere kleuren in één toer kan leiden tot een onregelmatig breiwerk.

Workshop Fair Isle breien

Tijdens de Knit&Knot beurs in Tilburg, van 4 t/m 6 april 2019, geef ik workshops Fair Isle breien. Meer informatie daarover vind je op de website van de Knit&Knot beurs.

Written by

LEAVE A COMMENT