Brioche breien sjaal

Brioche breien

Op Instagram kwam ik 1½ jaar geleden de Ameyo shawl tegen van Lesley Anne Robinson en zo is de brioche verslaving begonnen. Totaal geïnspireerd door haar werk ben ik een zoektocht begonnen naar waar deze techniek vandaan kwam. Al snel kwam ik uit bij Nancy Marchant. Deze ontwerpster/breister is geboren in Amerika en in de jaren ’70 naar Nederland verhuisd. Voor zover ik weet, is zij degene die vele andere ontwerpers heeft geïnspireerd met haar vele brioche patronen. Afgelopen jaar heb ik onderstaande sjaal ontworpen in de 2-kleuren brioche brei techniek. Het patroon hiervan staat inmiddels online.

Wat is brioche breien?

Wanneer men aan mij vraagt wat 2 kleuren brioche breien is en hoe dat gaat, dan leg ik het op de volgende manier uit: Elke toer brei je 2x. Tijdens de eerste keer van toer 1 brei je met de hoofdkleur steek 1 en haal je steek 2 met een omslag af. Aan het einde van deze toer schuif je je breiwerk weer terug en brei je toer 1 met de contrastkleur nog een keer, maar dan doe je precies het omgekeerde. Daarna keer je je werk. Door het meerderen en minderen krijg je prachtige lijnen in je werk. Dit klinkt best gemakkelijk, maar ervaring heeft mij geleerd dat zelfs voor doorgewinterde breisters het brioche breien een techniek is waarbij je in eerste instantie ‘niet sneller moet gaan breien dan je kunt praten’. Je moet misschien een aantal geautomatiseerde handelingen anders doen of achterwege laten.

Kenmerken brioche breien

  • Door de manier van breien verbruik je veel meer garen dan bij een gewone tricotsteek; tot wel twee keer zoveel.
  • Het werk is heel elastisch. Hiermee moet je rekening houden met het opzetten en afkanten, dit moet dus ook op een elastische, losse manier.
  • Vanwege het losse karakter van een brioche breiwerk adviseer ik om minstens 1 breipen dunner te gebruiken dan voor het garen wordt aangeraden.
  • Brioche breien geeft het mooiste resultaat als je een niet te glad garen gebruikt.
  • Je kunt pas na een aantal toeren zien hoe je patroon er uit gaat zien.

Engelse patronen

Tijdens de workshops die ik op de Knit&Knot beurzen en bij mij thuis geef, komt telkens weer naar voren dat men het lastig vindt dat alle brioche patronen in het Engels zijn. Daar wil ik iets aan gaan doen. Allereerst ga ik binnenkort alle universele Engelse afkortingen die voorkomen in veel brioche breipatronen voor jullie op een rijtje zetten, de Nederlandse term erbij zetten en de term voorzien van een Nederlandse uitleg. Als er geen bestaande universele Nederlandse term is, houd ik de bestaande Engelse term aan.

Workshops brioche breien

Ik geef verschillende workshops over de brioche brei techniek in mijn atelier in Haaren (Noord-Brabant). Meer informatie daarover vind je hier.

Meer informatie over workshops

Tutorials brioche breien

Ook kun je mijn serie tutorials over brioche breien bekijken en lezen:

Serie tutorials brioche breien:

#1: De stekencombinatie: yf  sl1yo, brk1
#2: De stekencombinatie: sl1yo brp1
#3: De opzettoeren
#4: Het vervolg

#5: De stekencombinatie: brkyobrk 

Succes! 🙂

Update 20 mei 2019: Eerste brioche breipatroon online

Mijn eerste brioche breipatroon in het Nederlands staat nu online! Kijk hier voor meer informatie.

Bestel patroon via Etsy    Bestel patroon via Ravelry
Written by

LEAVE A COMMENT