Brioche breipatroon shawl

Eerste brioche breipatroon (Nederlands) online

Al eerder heb ik verteld dat de ‘All Triangled Up’ Wrap het eerste ontwerp is, dat ik gemaakt heb in de brioche breitechniek. Het is een grote shawl die gebreid is in drie kleuren 100% Extrafine Superwashed Merinowool. De shawl is 2,05m x 1,10m, maar door het weglaten van de zesde baan kun je de shawl ook verkleinen tot 1,75m x 0,95m. Dit Nederlandse brioche breipatroon is nu verkrijgbaar via mijn Etsy of Ravelry shop. Mocht het niet lukken om het brioche breipatroon via deze kanalen te bestellen, kun je me ook een mailtje sturen via info@ateliersopra.nl.

Bestel patroon via Etsy    Bestel patroon via Ravelry
brioche breien shawl all triangled up

Benodigdheden

Ik heb mijn eigen handgeverfde garens gebruikt, 100% Extrafine Superwashed Merinowool fingeringh weight, totaal ca. 2160m:

  • White Orchid: 900m
  • Black Orchid: 1160m
  • Coral speckled: 100m
  • Breinaalden zonder knop: 2x 3,5mm, minimaal 30cm lang
  • Rondbreinaalden: 2x 3,5mm, 150cm lang
  • Borduurnaald

Als je ander garen gebruikt, kan het zijn dat je je breinaalden hierop aan moet passen. De afmeting van je shawl kan dan anders zijn, maar ook de hoeveelheid garen kan verschillen.

Wat is brioche breien?

Bij het breien in de brioche breitechniek brei je iedere toer je 2x. Tijdens de eerste keer van toer 1, brei je met de hoofdkleur steek 1 en haal je steek 2 met een omslag af. Aan het einde van deze toer schuif je je breiwerk terug en brei je toer 1 met de contrastkleur nog een keer, maar dan doe je precies het omgekeerde. Hierna keer je je werk. Door het meerderen en minderen krijg je prachtige lijnen in je werk. Voor meer informatie verwijs ik je graag naar mijn eerdere blogpost over brioche breien.

Brioche breien sjaal

Tutorials brioche breien

Omdat er weinig informatie en brioche breipatronen verkrijgbaar zijn in het Nederlands, heb ik al eerder tutorials gemaakt over onder andere de twee meest voorkomende steken in het brioche breien: de ‘yf sl1yo, brk1’ en de ‘sl1yo, brp1’. Van beide steekcombinaties laat ik zien hoe je ze op de Engelse of Amerikaanse methode breit, of op de Continentale of Duitse methode. Daarnaast heb ik in een eerdere blogpost ook een aantal afkortingen van veel voorkomende steken uitgelegd.

Serie tutorials brioche breien:
#1: De stekencombinatie: yf  sl1yo, brk1
#2: De stekencombinatie: sl1yo brp1
#3: De opzettoeren
#4: Het vervolg

#5: De stekencombinatie: brkyobrk

Workshops brioche breien

Ik geef verschillende workshops over de brioche brei techniek in mijn atelier in Haaren (Noord-Brabant).

Meer informatie over workshops
Written by

2 Comments

LEAVE A COMMENT