Tutorial brioche breien #3: de opzettoeren

Serie tutorials brioche breien:
#1: De stekencombinatie: yf  sl1yo, brk1
#2: De stekencombinatie: sl1yo brp1
#3: De opzettoeren (hier ben je nu)
#4: Het vervolg

#5: De stekencombinatie: brkyobrk

In de vorige twee tutorials heb ik de basissteken van het brioche breien besproken, namelijk de yf sl1yo, brk1 en sl1yo, brp1. In deze tutorial ga ik het hebben over de opzet bij het brioche breien. Om een start te kunnen maken met je brioche breiwerk zul je eerst twee opzettoeren moeten breien, voordat je met het eigenlijke werk kunt beginnen. Ik heb er in de tutorials voor gekozen om het 2-kleuren brioche breien (plat) uit te leggen. We starten daarom ook met 2 kleuren garen. Kies kleuren die niet al te veel op elkaar lijken, om duidelijk te kunnen zien wat er gebeurt. Bepaal welke kleur de hoofdkleur moet worden. Dit is de kleur die aan de goede kant van het werk het meest zichtbaar is. De andere kleur noemen we de contrastkleur.

Omdat je met brioche breien een zeer soepel breiwerk krijgt, moet je ervoor zorgen dat je opzet zeker niet te strak is. Je kunt ervoor kiezen om een grotere naalddikte te gebruiken voor de opzet, maar een zeer goed alternatief is de ‘German Twister’ of ‘Old Norwegian’ opzet. Je vindt er hier een filmpje van. Het filmpje is in het Engels, maar het is goed te volgen.

Brioche breien wordt vaak gebruikt voor shawls. Dit vraagt natuurlijk om mooie randen. Persoonlijk houd ik ervan dat de door mij gebruikte hoofdkleur het breiwerk afsluit. Ik werk daarom bij het brioche breien vrijwel altijd met twee kantsteken; deze worden alleen gebreid met de hoofdkleur en dan ook nog alleen in de toeren wanneer je met de hoofdkleur breit.

Ook in deze tutorial benoem ik zoveel mogelijk de Engelse termen, zodat je straks een Engels patroon zou moeten kunnen volgen 🙂

De opzettoeren (set-up rows):

Zet een oneven aantal steken op (een veelvoud van 2+1) in de door jou gekozen hoofdkleur. In mijn voorbeeld ga ik uit van 15 steken, hoofdkleur roze.

Keer je werk, je gaat nu aan de achterkant van de werk opzettoer A breien.
Opzettoer A  (verkeerde kant met de hoofdkleur  /  wrong side with maincolour):
2av breien: *1st averecht afhalen met omslag over afgehaalde steek (sl1yo), 1av*, herhaal *_*, eindig sl1yo, 1av, 1av afh. In de tutorial brioche breien #2: sl1yo, brp1, laat ik zien hoe je de steken met de omslag maakt. De brp1 brei je in deze opzettoer niet! Keer je werk niet, maar schuif de steken terug.

Opzettoer B ( verkeerde kant met contrastkleur / wrong side with contrastcolour):
2st av afhalen, *brei met contrastkleur (grijs) 1st+omslag samen recht (brk1), breng de draad naar je toe, 1st av afhalen met omslag over steek (sl1yo)* herhalen *_*, eindig met 1st + omslag samen recht breien (brk1), breng de draad weer naar je toe en laat hem aan deze kant van het werk zitten, haal 2st av af.. In mijn eerdere tutorial brioche breien yf sl1yo, brk1 laat ik zien hoe je deze steken breit. Keer je werk.

Mochten er onduidelijkheden zijn, ik ben te bereiken via info@ateliersopra.nl 🙂 Succes!

Written by

LEAVE A COMMENT