Handgeverfd garen tips

Sinds twee jaar verkoop ik handgeverfde garens. Tijdens mijn viltopleiding maakte ik kennis met het verven van lontwol. Dit vond ik zo leuk om te doen dat ik ben gaan zoeken naar andere mogelijkheden. In een zoektocht ben ik ongeverfde wollen garens tegen gekomen, die natuurlijk goed pasten bij mijn brei- en haakontwerpen. Een nieuwe creatieve uiting was geboren.

Collectie handgeverfde garens

Na het volgen van diverse cursussen en veel oefenen, verf ik al mijn garens die ik gebruik zelf. Ik heb inmiddels een hele collectie opgebouwd, die ik ook online via mijn webshop, via Etsy en op beurzen verkoop. Wanneer je wilt, kun je de handgeverfde garens natuurlijk ook altijd bij mijn atelier af komen halen (Haaren, Noord-Brabant).

Ik heb van de meeste kleuren een recept. De kleur zal nooit helemaal hetzelfde zijn, dat is nu eenmaal zo bij handgeverfd, maar ik streef er naar om de kleur van de bestaande streng zoveel mogelijk te benaderen.

Belangrijke tips!

  • De garens die ik gebruik om te verven zijn allemaal mulesingfree.
  • Bij handgeverfd garen kunnen de kleuren per streng verschillen. Ik heb geprobeerd de strengen zo duidelijk mogelijk te fotograferen, maar ieder computerscherm geeft de kleuren net anders weer.
  • Bij het werken met handgeverfde garens – vooral bij breien – moet je er op letten dat je afwisselend met twee strengen breit. Dat wil zeggen: twee pennen met de ene streng en daarna twee pennen met de andere streng. Dit doe je om ervoor te zorgen dat je geen kleurverschil in je breiwerk krijgt. Bij handgeverfde garens is namelijk geen enkele streng precies hetzelfde van kleur (in het Engels noemen we dit ‘to alternate’).
  • Wasvoorschrift: ik adviseer om met de hand te wassen, voorzichtig op kamertemperatuur met een speciaal wasmiddel als Eucalan. Laat je project plat drogen.
  • Nadat ik de garens geverfd heb, was ik ze, maar toch kan het soms voorkomen dat ze nog een beetje afgeven. Ik raad je daarom aan om je project daarom apart te wassen.
  • Op mijn Instagram account vind je verschillende projecten hoe ik het garen heb gebruikt of voorbeelden hoe je de strengen kunt combineren!

In opdracht

Wanneer je ‘kleinschalig’ verft zoals ik, is het heel erg leuk om in opdracht voor iemand een aantal strengen garens te verven, bijvoorbeeld wanneer iemand een speciale kleur of veel meer strengen nodig heeft van een kleur die niet op voorraad is. Je mag mij hier altijd voor benaderen! Zo verfde ik bijvoorbeeld deze exclusieve lijn.

Ik gebruik een aantal vaste soorten garens om te verven en om mee te werken. Hieronder vind je de verschillende soorten die ik hiervoor gebruik.


100% Extrafine Superwashed Merinowol, fingering weight, 400m / 100g, 4ply

Mooi zacht garen, geweldig voor truien, vesten, shawls etc.

Geschikt voor naalden: 2,5 – 4mm
Stekenproef in  tricotsteek met pennen 3,25mm: 28 steken x 32 toeren = 10 cm


75% Superwashed Merinowol + 25% Nylon, fingering weight, 425m / 100g, 4ply

Garen, geschikt voor shawls, handschoenen, mutsen, maar ook zeker geschikt om sokken mee te breien door de 25% nylon.

Geschikt voor naalden: 2,5 – 4mm
Stekenproef in tricotsteek met pennen 3mm : 32 steken x 34 toeren = 10cm


80% Superwashed Merinowol + 10% Cashmere + 10% Nylon, fingering weight, 400m / 100g, 4ply

Een zacht garen door de toevoeging van Cashmere, een beetje fluffy en door de toevoeging van de Nylon extra sterk.

Geschikt voor naalden: 2,5 – 4mm
Stekenproef in tricotsteek met pennen 3,25mm: 28 steken x 32 toeren = 10cm


80% Superwashed Merinowol + 10% Cashmere + 10% Nylon, fingering weight, 350m / 100g, 4ply

Een zacht garen door de toevoeging van Cashmere, een beetje fluffy en door de toevoeging van de Nylon extra sterk.

Geschikt voor naalden: 3 – 4,5mm
Stekenproef in tricotsteek met pennen 3,5mm: 26 steken x 30 toeren = 10cm


100% Superwashed Merinowol, sportweight, 300m/100gr

Geschikt voor naalden: 3 – 5mm
Stekenproef in tricotsteek met pennen 3,75mm: 24st x 34 toeren = 10cm


75% Superwashed Merinowol (27micron) + 25% Nylon

Een sterk garen door de toevoeging van Nylon, zeer geschikt voor items die veel gedragen en gewassen worden, bijv. sokken

Geschikt voor naalden: 2,5 – 4mm
Stekenproef in tricotsteek met pennen 3,25mm: 28 steken x 32 toeren = 10cm